Kollegor i Ystad

Havsresan utgår ju från Lunds universitet, men det fanns idag fler universitet som arbetade under vattnet i Ystad. Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, var på plats för att  prova ett redskap som används inom det norrländska laxfisket, en s.k. ”push-up-fälla”. Finessen med detta redskap är att det skyddar fångsten från sälangrepp.

Redskapet skall nu anpassas även till ett kustnära torskfiske, och förhoppningsvis kan redskapet här göra samma sak som i Norrland — se till att fångsten inte blir uppäten av säl.

—Antalet sälar i Östersjön ökar snabbt vilket är ett problem för yrkesfisket; fiskarena förlorar sin fångst och inkomstkälla, sade SLU-forskaren Peter Ljungberg, och fortsatte: Vi jobbar med att ta fram och utvärdera redskap som ska kunna försvåra för sälen att nå fångsten. Exempel är den push-up-fälla som vi nu jobbar med i Ystad, burar och andra fällor. Alla redskap är ämnade för ett småskaligt, kustnära fiske.

Vi fick en film som visar hur fällan ser ut under vattnet, se nedan, och om du vill veta mer kan du läsa på projektets webbplats.