Halifaxprojektet går vidare

Trogna följare av Havsresan kanske kan påminna sig det bombplan (en kanadensisk Handley Page Halifax) från andra världskriget som hamnade söder om Falsterbonäset under andra världskriget. Kustbevakningen hittade planet 2011, dykare från Trelleborg dök på det en kort tid efter och filmade det, och efter hand har intresset för planet och dess historia växt. Tidningen City Malmö skrev för några år sedan ett beskrivande reportage om saken (sidan 18-19 om du följer länken).

På senare tid har planerna på en bärgning tagit allt fastare form. Den nystartade föreningen SCSC och Havsresan arbetar med att skaffa alla nödvändiga tillstånd, dokumentera och kartlägga vraket.  Härefter kommer vraket att friläggas och bärgas.

I detta samarbetar vi med en organisation i Kanada, Halifax 57 Rescue, som försöker rädda så många som möjligt av de ytterst sällsynta flygplanen. De delar som hittas världen över används för att kunna återskapa ett (eller kanske till slut flera) hela plan. Om delarna som hittas är för påverkade av tidens tand för att kunna användas som de är, används de som mallar för nytillverkning –  de ritningar över planet som fanns har till största delen försvunnit, och alla flygande Halifaxplan skrotades efter kriget.

Hittills har Halifax 57 Rescue bärgat delar från flera plan, bl.a. från 240 m djup i en norsk sjö, och ett nästan komplett plan finns på museet i Kanada (det enda i världen). Fortfarande är dock många detaljer okända om hur Halifaxplanen var byggda. Planet utanför Falsterbo är dessutom av en annan version än det som rekonstruerats i Kanada, så intresset är stort.