SS Pan

Bara en liten bit utanför Ystad ligger vraket av lastångaren SS Pan, byggd 1884 i Kiel. Den 11 augusti 1895 var hon på väg från St Petersburg till Gent i Belgien. Vid tillfället rådde mycket dålig sikt på grund av tjocka, och en kollision med den engelska ångaren Harkess skedde.

Pan sjönk på grund av skadorna som uppstod, men alla ombord kunde räddas. Fartygets master var så höga att de stack upp ovanför ytan, så det var lätt att hitta. Trots detta gjordes inga försök till bärgning. Vraket ansågs vara ett hinder för sjöfarten och sprängdes därför.

För snart tio år sedan återfanns vraket, och det har sedan dess varit ett populärt dykmål. Trots sprängningen kan dykarna fortfarande att se många delar av det som en gång var ett fraktskepp. På Havsresan finns många duktiga fotografer, flera av dem med avancerad utrustning. Tack vare det kan vi nedan bjuda på några bilder från SS Pan som kan ses även av icke-dykare. Klicka på bilderna så får du en större version.

_MG_4860
SS Pan, sjönk utanför Ystad 1895. Foto: Alexander Möller
_MG_4852
SS Pan, sjönk utanför Ystad 1895. Foto: Alexander Möller
_MG_4867
SS Pan, sjönk utanför Ystad 1895. Foto: Alexander Möller