På Professorns brygga

Professor Hans Hansons brygga, Ystad Sandskog
Professor Hans Hansons brygga, Ystad Sandskog

LTHs professor Hans Hanson har arbetat med stränderna i Ystad i 40 år vid det här laget, och han har gjort mycket för att de inte skall försvinna uti havet.

Som tack för detta (och annat, förstås) har han fått guldmedalj av Kungen, nyligen fick han Vattenpriset av Föreningen Vatten – men han har också något som ingen annan har, nämligen en egen brygga i Ystad: Professor Hans Hansons brygga. Den hette tidigare Brygga 4, och ligger vid Jakten i Ystad Sandskog.

Hans kommer att använda sin brygga för ett publikt evenemang lördagen den 4/6 mellan kl 14 och kl 15, dit alla intresserade är välkomna. Det kommer att finnas stolar att sitta på.

Först kommer Grevlunda Manskör att sjunga ett par sånger. Sedan håller Hans ett föredrag som heter ”Att lägga sand på en strand – hur smart är det egentligen”. Föredraget riktar sig till allmänheten och kommer att på ett lättsamt sätt att förklara vad man bör göra, och vad man INTE bör göra för att skydda våra stränder mot erosion och översvämning. Och lite om vad förväntade klimatförändringar kan komma att ställa till med.

Ett Facebookevenemang finns här – men du behöver inte anmäla dig i förväg.